6 Beste boeken over minimalisme

21 november 2018

In deze blog vind je een recensie van de beste minimalisme boeken en boeken over ontspullen die ik heb gelezen. Ik noem daarbij de verschillen en let ook op welk boek het meest aansluit bij het duurzame gedachtegoed. 

In mijn zoektocht naar duurzamer leven kwam ik al gauw tegen dat spullen kopen een grote impact op het milieu heeft. Maar laten we nog iets verder kijken: spullen hébben is eigenlijk ook niet heel duurzaam. En dan bedoel ik de spullen die je hebt maar waar je niks mee doet. Dingen die bij jou of mij stof staan te verzamelen hebben veel meer nut bij een ander die het wel gebruikt en daardoor geen nieuw product hoeft aan te schaffen.

Door dit inzicht raakte ik geïnteresseerd in minimalisme, of eigenlijk duurzaam minimalisme. Eerder schreef ik al een blog over wat duurzaam minimalisme is. In deze blog geef ik een review van de boeken die ik heb gelezen over minimaliseren en ontspullen. 

Review boeken over minimalisme

Inmiddels heb ik aardig wat boeken over minimaliseren en ontspullen gelezen. Dankzij, jawel jawel, de fantastische bibliotheek die er in Den Haag is 🙂 Hierbij vind je mijn beknopte reviews over duurzaam minimalisme.

Marie Kondo –  Opgeruimd! en Spark Joy

Marie Kondo was mijn eerste boek over ontspullen en kan ik van harte aanbevelen, met name als start in je minimaliseringsavontuur. De eerste uitgave is Opgeruimd! Hierin vertelt ze waarom het zo heerlijk is om minder spullen te hebben en af en toe schemert er wat zweverigheid doorheen, zoals dat je je spullen kan bedanken voor je ze weg doet. Los daarvan, echt een lekker boek om te lezen. Het boek is niet specifiek op minimalisme gericht, maar het gaat er vooral om dat je alleen nog maar spullen hebt waar je blij van wordt. Oftewel things that ‘spark joy’.

Haar tweede boek Spark Joy is concreter en gaat dieper in op het ‘hoe’. Alle categorieën van spullen worden behandeld en ze legt uit hoe je per categorie dingen kunt weggooien. Of eigenlijk gaat het niet om het weggooien maar om het bepalen wat je houdt. Gek genoeg werkt die benadering veel beter 🙂

Wil je spullen wegdoen en weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan ik je Spark Joy echt aanbevelen omdat dit echt een opruimboek is en een heel concreet stappenplan geeft dat je kunt volgen.

Toch slaat ze de waarom-vraag niet over, dus als je een Marie Kondo boek koopt kan ik je deze laatste aanbevelen omdat hij zo lekker concreet is.

Oordeel: beste boek met concrete opruimtips (Spark Joy)

Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Jelle Derckx heeft een fantastisch leuke en inspirerende blog (Growthinkers) over persoonlijke ontwikkeling. Hij noemt zichzelf een sustainable minimalist dus ik wilde meteen zijn boek lezen. Het eerste stuk gaat over zijn persoonlijke verhaal – een moeilijke jeugd, veel onzekerheid – en hoe hij het licht zag bij een grote reis die hij maakte. Hij vertelt hoe hij zich de laatste jaren heeft ontwikkeld, hoe hij is gaan minimaliseren en daardoor meer focus heeft gekregen.

Dit is een goed geschreven, enthousiasmerend boek dat je helpt in je persoonlijke reis om je verder te ontwikkelen. Minimaliseren is hierin de rode draad. Geen concrete opruimtips, wel veel inspiratie en prikkelende vragen om je op weg te helpen.

Een persoonlijke favoriet, dat blijkt wel uit het feit dat ik het boek heb gekocht en niet alleen van de bieb geleend 😉

Oordeel: beste inspirerende boek met prikkelende vragen om te minimaliseren

Meer door minder – Joshua Becker

Schrijver Joshua Becker is een Amerikaan en komt over als een vrij traditioneel persoon. Hij vertelt z’n eigen verhaal over hoe hij ooit tegen z’n zoontje zei dat hij geen tijd had om te spelen omdat hij de garage moest opruimen. Hij besefte ineens dat hij veel minder tijd kwijt wilde zijn met opruimen en veel meer tijd wilde doorbrengen met z’n familie.

Door spullen weg te doen, heb je tijd en ruimte voor je passie, zegt hij. Hij geeft enkele concrete tips hoe je stap voor stap kunt ontspullen en wat voor experimenten je kunt toepassen om te wennen aan minder spullen. Bijvoorbeeld 33 kledingstukken kiezen en de rest (voorlopig) wegleggen en niet gebruiken.

Een prima boek over minimalisme, vrij tijdloos, met een heldere aanpak. Tussendoor vertelt hij korte christelijke verhalen, die ook voor niet-christenen wel leuk zijn om te lezen, vind ik. Aan het eind van het boek vertelt de schrijver hoe ongeveer de hele wereld kan verbeteren dankzij minimalisme en dat gaat mij een klein beetje te ver… 😉
Dit is geen ‘hip’ en jong boek, maar meer traditioneel waar je ook veel uit kan halen als je bijvoorbeeld kinderen hebt (oud of jong).

Oordeel: beste boek voor families met kinderen

Weg ermee – Dennis Storm

Dennis Storm ken je misschien wel van 3 Op Reis. Ik vind hem altijd een erg leuke gast dus was benieuwd naar zijn boek. Uitgangspunt is dat hij zo veel heeft gereisd dat hij in totaal praktisch 3 jaar uit zijn koffer heeft geleefd. Daardoor is hij het minimalisme ook gaan waarderen. Een lege hotelkamer en alleen zijn koffer met eigen spullen.

Dit boek is opgebouwd uit kleine hoofdstukjes met lessen in minimalisme. Het is heel vlot en grappig geschreven, dus je leest het zo weg. Hij noemt ook het waarom voor minimalisme en de hoe absurd onze consumptiemaatschappij eigenlijk is.

Het boek vind ik vooral leuk voor de beginnende minimalist of als je er nog helemaal niet mee bezig bent, ook leuk om cadeau te doen bijvoorbeeld. Na de boeken die ik al had gelezen, bracht dit mij weinig nieuws. Desalniettemin echt een leuk boekje dat lekker wegleest en inspireert om te minimaliseren.

Oordeel: beste cadeautip

Minimalisme: leef een betekenisvol leven – Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

Dit boek is misschien wel één van de bekendste boeken over minimalisme. Dit is omdat de schrijver Joshua Fields Millburn en zijn jeugdvriend Ryan Nicodemus bekend zijn van de documentaire op Netflix.

Het boek gaat over de 5 pijlers in minimalisme die zij hebben bedacht: gezondheid, bezieling, relaties, groei en betrokkenheid. Minimalisme gaat in dit boek dan ook niet per se over minder spullen maar vooral over een mindset.

Het eerste deel bespreekt uitgebreid hun persoonlijke moeilijkheden in het leven – succesvolle baan, maar veel te druk en niet gelukkig. Het is wat mij betreft vrij Amerikaans en oppervlakkig opgeschreven. Verderop in het boek gaat het meer over minimalisme maar zonder concrete tips. Wat mij betreft is dit niet een heel inspirerend boek.

Oordeel: niet heel inspirerend

Vaarwel spullen – Fumio Sasaki

De Japanner Sasaki is een minimalist, en vrij extreem als je het mij vraagt. Hij woont in een klein appartementje in Tokyo en heeft een heel minimalistisch interieur. De schrijver vertelt over zijn leven en hoe hij macht en geld nastreefde en ongelukkig was. Hij had een huis vol spullen en kocht graag steeds meer. Toen hij ging minimaliseren -extreem ontspullen kun je wel zeggen- voelde hij zich steeds beter en zelfverzekerder en had hij niet meer de behoefte zich te bewijzen. Af en toe bij het lezen van het boek denk je: is dát allemaal gebeurd omdat je wat spullen hebt weg gedaan? Maar gek genoeg geloof ik het wel wat hij zegt, ik vond het een inspirerend boek.

Het is vrij simpel in de opzet en het zijn vooral veel hoofdstukjes met losse gedachten achter elkaar, sommige maar een pagina lang. Al met al heeft het mij wel geïnspireerd door te gaan met ontspullen maar ik vind het zeker niet het beste boek. Hij heeft veel woorden nodig om te zeggen wat hij wil en valt in de herhaling. Daarnaast is hij geen duurzame minimalist, dat onderwerp wordt helemaal niet behandeld.

Oordeel: niet duurzaam, wel extreem ontspullen

Laat me weten via de comments of je iets aan deze info en boeken hebt gehad in jouw weg naar duurzaam minimalisme. Of heb je nog andere boekentips? Ik hoor het graag!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *