De nummer 1 milieuimpact: spullen kopen

Wat is nu de nummer 1 als het gaat om je milieuimpact? Vlees eten? Vliegen? Nee, het is iets dat je niet verwacht en waar niet zo veel aandacht aan besteed wordt: het kopen van spullen. Dit heeft gemiddeld de grootste milieuimpact per persoon.

Daarom wijd ik hier extra aandacht aan op mijn blog. De impact van de spullen en kleding die gemiddeld per jaar per persoon worden gekocht is even groot als de impact van 29.000 kilometer vliegen. Dat is evenveel als een retourtje Australië of meer dan 10 retourtjes Rome!

Waarom is de impact van spullen zo groot?

Als voorbeeld kijken we naar de hele levenscyclus van een laptop. Dit onderzoek is gedaan door CE Delft en Ecofys in opdracht van Babette Porcelijn (zie haar fantastische boek De verborgen impact). Om een laptop te maken is mijnbouw nodig om allerlei stoffen te winnen die in de laptop worden verwerkt zoals koper, goud en tin. Dit kost heel veel energie, dus CO2-uitstoot. Voor het winnen van deze grondstoffen worden gifstoffen gebruikt die zorgen voor erg giftig afvalwater: deze milieuvervuiling rekenen we ook mee in de milieuimpact. De grondstoffen moeten naar de fabriek getransporteerd worden en bewerkt, opnieuw kost dit energie. Ook de verpakking kost natuurlijk energie en grondstoffen om te maken en vervolgens het transport naar de winkel. Als je de laptop thuis hebt, telt ook nog de elektriciteit van het gebruik mee, maar dat is in dit verhaal slechts een heel klein onderdeeltje!

Ook achter bijvoorbeeld een spijkerbroek zit een heel verhaal: van landgebruik voor katoenplanten, héél véél water om de planten te laten groeien, energie om de broek te maken en te transporteren, chemicaliën voor het verven van de broek, en tot slot ook het wassen van de broek eenmaal hij in jouw bezit is.

Minder spullen kopen en slim met spullen omgaan

Nederland is een typische consumptiemaatschappij. Ik betrapte mezelf er ook op dat ik onnodig veel koop. Doet de staafmixer het niet meer? Dan koop ik liever een nieuwe dan hem te laten repareren. Is m’n mobiel traag? Yes, ik mag weer een nieuwe. Opnieuw resetten en installeren heb ik toch geen zin in… Een gaatje in een trui? Leuke aanleiding om nog even de stad in te gaan voor wat nieuws!

Het is dus tijd om deze vervuilende gewoonte aan te pakken, stapje voor stapje. Hierbij de eerste 6 stappen die je kan zetten, zonder dat je nu meteen he-le-maal niks meer kan kopen. Maar word je langzaam steeds meer bewust van jouw footprint door het kopen van een smartphone of een nieuwe broek, de impact van elektronica is overigens het grootst.

Tips om minder spullen te kopen voor de beginner (extra simpel)

 1. Een open deur natuurlijk: koop minder spullen. Denk een keertje extra na of je het echt nodig hebt en verander langzaam je mindset.
 2. Wil je toch iets kopen, kies dan voor iets van kwaliteit dat lang meegaat. Zo hoef je het niet snel te vervangen.
 3. Vraag vooral niet-fysieke cadeaus of eten/drinken voor je verjaardag, want dat moet je toch 🙂 En geef niet-fysieke cadeaus zoals samen uit eten of een bioscoopbon
 4. Heb je iets nodig dat je niet vaak gebruikt? Huur of leen het, bijvoorbeeld gratis via Peerby, een fantastische app waar je echt van álles kan lenen van mensen uit je buurt.
 5. Nog oude apparaten in huis? Lever ze in (kleine apparaten bij de supermarkt, grotere bij aankoop van eenzelfde product, hiertoe zijn winkels verplicht) of verkoop ze (ook oude mobieltjes zijn nog geld waard, via bijv. www.rebuy.nl)
 6. Verkoop je oude (maar nog goede) kleding via United Wardrobe

Ben je je al aardig bewust van je koopgedrag? Kijk dan of je nog een stapje verder kan gaan.

Tips om minder spullen te kopen voor de iets gevorderde (maar nog steeds simpel)

 1. Probeer eens een maand lang niks te kopen, hierdoor verander je echt je mindset en geloof me: het is niet zo moeilijk als het lijkt en vaak juist ontspannend omdat je er best wat tijd voor terug krijgt 🙂
 2. Laat je spullen repareren: kleding breng je naar de kledingreparatie, elektronica en soms ook andere spullen naar een van de meer dan 250 repair-cafés in Nederland of België.
 3. Als je iets nodig hebt, koop het dan tweedehands: van het alombekende Marktplaats, kleding van United Wardrobe of goede tweedehands elektronica van Swoop. Zoveel spullen die tweedehands worden aangeboden zijn nog helemaal goed of zelfs nieuw, zo bespaar je veel geld zonder op kwaliteit te bezuinigen.
 4. Koop in elk geval niks meer voor eenmalig gebruik zoals een outfit voor een feest of plastic bordjes. Leen of huur in plaats daarvan.
 5. Neem een abonnement op de bieb! Zoveel leesplezier was nog nooit zo goedkoop 🙂 Of word lid van de lokale speel-o-theek als je kinderen hebt.
 6. Houd eens een kledingruil met vrienden. Ongetwijfeld heb jij nog goede kleding liggen die iemand uit je vriendenkring leuk zal vinden… en andersom! Iedereen neemt een aantal kledingstukken mee, ga gezellig bij iemand thuis koffie drinken en presenteer wat je hebt meegebracht. Daarna kan iedereen kleren van elkaar passen en aan het eind laat je zien wat je graag wil hebben. Wat overblijft kan bijvoorbeeld naar de kringloop.

Inmiddels ben ik me al een stuk beter bewust van m’n koopgedrag, maar het kostte me wel wat moeite om echt minder te gaan kopen. Sinds een half jaartje koop ik vrijwel alles tweedehands, verkoop ik alles dat ik niet meer gebruik, is Peerby mijn beste vriend en laat ik steeds vaker dingen repareren in plaats van ze te vervangen (hoewel dat me soms wel ff te veel gedoe kost…). Helaas is niet alles makkelijk tweedehands verkrijgbaar en dan wordt het te lastig en koop ik het toch nieuw… Stapje voor stapje geldt dus zeker ook voor mij 😉 Eén punt heb ik in deze blog trouwens nog niet aangestipt en dat is het kopen van duurzame-eco-groene-klimaatneutrale merken. Een mooi topic voor een latere blog want hier moet ik eerst echt in duiken om er meer vanaf te weten!

Ik ben benieuwd… was jij je al bewust van de impact die spullen hebben op het klimaat? En heb je nog aanvullingen op deze tips? Laat hieronder een berichtje achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *