Is het duurzaam om de verwarming lager te zetten of korter te douchen?

Heeft het zin om je verwarming lager te zetten of korter te douchen? Bespaar je hier echt zoveel energie mee als men zegt? En wat doe je nou als je een koukleum bent (zoals ik!) maar toch graag energie wilt besparen? Ik heb het voor je uitgezocht!

Het wordt weer wat kouder en dan zetten we met z’n allen de verwarming weer aan. De een nog hoger dan de ander, want wat is er nou lekkerder dan in een warm huis zitten als het buiten stormt en regent?
Ik moet toegeven: ik hou erg van warmte. Ik vind het heerlijk als het binnen 21 graden is. Maar… ik hou ook erg van de planeet.

De verwarming lager zetten is een enorme energiebespaarder

Wat betreft energie: 75% van je gasverbruik is voor je verwarming – er vanuit gaande dat je op gas kookt. Hier kun je dus grote besparing mee halen. Een graadje lager schijnt al snel 6% van de energie te schelen en je €80 per jaar te besparen, dat is altijd fijn. Draai verder de verwarming ook ‘s nachts laag en hou de slaapkamer koel, want dan schijn je sowieso beter te slapen.

Kou is niet zo erg!

Dit leerde ik toen ik me een tijdje geleden verdiepte in de Wim Hof Methode, ontwikkeld door de Nederlandse ‘ice man’. Regelmatig een koude douche bijvoorbeeld is een boost voor het immuunsysteem, goed tegen stress en kan helpen tegen diabetes type 2. Zelfs verblijven in een ruimte van 16 graden heeft al effect. Klinkt misschien raar, maar dit helpt me wel als ik het koud heb. Dan denk ik: ik ben gezond bezig!

Vorige winter heb ik geprobeerd de verwarming helemaal niet aan te zetten – het schijnt dat je hier aan kan wennen en het dan nooit meer koud hebt, dat leek me i-de-aal want ik ben juist zo’n koukleum! Helaas is het me niet gelukt in mijn niet zo top geïsoleerde huis de verwarming helemaal niet aan te zetten… Toch heb ik het een tijd volgehouden zonder verwarming, vaak wel met een warme kruik op schoot en 2 truien, en toen ik het echt te koud vond heb ik de verwarming op 18 à 19 graden gezet. Ik heb net uitgerekend dat ik t.o.v. het jaar ervoor 85 kuub gas heb bespaard, oftewel 350 kg CO2, oftewel 2800 km met de auto. Ook niet onbelangrijk: ik heb zo €275 teruggekregen van mijn energieleverancier, chi-ching!

Gas besparen met korter douchen

Ik had het al even over koud douchen. Dit is wel echt iets voor de diehards hoor, maar het is wel supergezond! En is het ook een beetje duurzaam? Hoeveel CO2 bespaar je als je korter of koud gaat douchen? De impact van het gas dat nodig is om warm te douchen staat nog net in de milieuimpact top 10. Het kost gemiddeld 0,09 kg CO2 per minuut (0,05 kuub gas) warm douchen. Als je in plaats van 10 minuten maar 5 minuten doucht, bespaar je dus 0,45 kg CO2. Dit staat gelijk aan 2 km met een benzineauto rijden. Het heeft dus best wat effect omdat je (ga ik vanuit!) nogal vaak doucht in een jaar.

Stel dat ik zelf korter zou douchen en ik douche bijvoorbeeld 5x per week, dan bespaar ik ongeveer 23 kg CO2 per jaar. Dit is niet echt een grote klapper als je het mij vraagt. Een nieuwe laptop kost al gauw 200 kg CO2 en de verwarming weinig aanzetten scheelde mij dus 350 kg. Ik ben zo’n fan van lekker douchen, dat ik het voor mij zelf niet de moeite waard vind. Ik heb besloten zonder schuldgevoel te blijven douchen haha!
Vind jij het zelf geen probleem om korter te douchen of zelfs koud te douchen? Dan is dit een mooie om hiermee wat milieuwinst te behalen! 🙂

Simpel en zinvol? Kies wat bij jou past

Terug naar de verwarming. Ik begrijp het heel goed als je de verwarming gewoon lekker aan wil zetten, toch is het op zich een leuke uitdaging om eens te kijken wat je kan verzinnen om de verwarming lager te zetten en het toch niet koud te hebben. Dus ik zou zeggen: probeer het eens uit en kijk daarna of het wat voor je is…! Je kunt bijvoorbeeld de verwarming een uur voor je gaat slapen al laag zetten, of ’s ochtends voor je werk de verwarming niet aan zetten maar even 10 jumping jacks doen om warm te worden 😉

Als je dan tóch de verwarming aanzet, heb ik nog een laatste tip voor je: de Speed Comfort. Dit is een radiatorventilator die ik zelf heb aangeschaft. Hiermee bespaar je energie omdat je huis sneller opwarmt, de warmte van de verwarming wordt namelijk efficiënter verspreid over je kamer. Zie mijn review in het filmpje!

Bronnen:

www.co2emissiefactoren.nl/
www.clo.nl/
www.sportrusten.nl

One thought on “Is het duurzaam om de verwarming lager te zetten of korter te douchen?

  • Reply Natalie juli 22, 2019 at 8:41 am

    Bedankt voor de waardevolle en moedige tips. In de regel gaat bij mij de verwarming nooit voor november aan, en ik probeer er een sport van te maken om het tot december uit te houden. Dat heb ik overgehouden toen ik thuis werkte en toen moest ik wel bezuinigen. Kort douchen is ook niet voor diehards. het is gewoon gezonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *