Verduurzamen: waar begin je?

6 mei 2020

Er zijn zóveel mogelijkheden om te verduurzamen. Waar begin je nu? Wat heeft impact, wat is simpel, en hoe begin ik dan precies aan het verduurzamen van mijn leven? Ik probeer hierbij een compleet overzicht te geven van duurzame stappen zónder dat ik te veel in detail ga of het te moeilijk maak. Ik hou het namelijk graag Simpel 😉

Verduurzamen: begin bij de dingen die de meeste impact hebben

Klinkt logisch toch? Toch beginnen veel mensen met dingen als geen rietjes meer gebruiken of korter douchen. Prima natuurlijk dat je je inspant, maar wat mij betreft span je je het beste in voor de dingen die het meeste milieuwinst opleveren. Babette Porcelijn heeft fantastisch onderzoek gedaan naar de dingen die voor Nederlanders de meeste impact hebben. Een top 3:

  1. Spullen kopen
  2. Vlees eten
  3. Wonen

Dit is één van de weinige boeken die ik er regelmatig bijpak om dingen in op te zoeken, zij heeft zulk waardevol onderzoek gedaan.

Simpele tips om te beginnen met verduurzamen

Tip 1: Koop minder spullen, met name minder elektronica
Waarom? Met name elektronica heeft een grote footprint op het milieu, vanwege schaarse en giftige grondstoffen, energievretende productieprocessen en veel kilometers transport.
Hoe? Het best is minder nieuw te kopen, als alternatief kun je tweedehands spullen kopen. Lees hier meer over de impact van spullen. Vergeet ook niet om je oude spullen en elektronica te verkopen of te laten recycelen. Lees ook over de duurzaamheid van ontspullen.

Tip 2: Eet minder vlees
Waarom? Vooral herkauwers (denk aan rund) produceren veel methaan met hun boeren en winden. Methaan is een broeikasgas, 14 keer schadelijker dan CO2. Ook vraagt 1 kilo rundvlees om veel input aan dierenvoer en is er daarom heel veel land om dit te verbouwen nodig (dat anders wellicht natuur zou kunnen zijn en bijdragen aan CO2-opname en biodiversiteit).
Hoe? Voor de echte vleeseters: begin klein, met 1-2 keer vegetarisch per week, en eet vaker kip of vis in plaats van rund. Probeer steeds meer vegetarische recepten, en weet je wat? Vega-alternatieven zijn tegenwoordig echt lekker! Zie het niet als vlees, maar wel als lekkere bite bij je groenten en aardappels. Ben je al vege- of flexitariër? Goed bezig! Voor een stap verder verdiep je je eens in het eten van zuivel via deze blog of probeer een maandje veganistisch!

Tip 3: Bespaar energie in je woning
Waarom? Bijna de helft van de milieu-impact in je woning zit hem in de verwarming, en ongeveer een kwart in elektriciteitsverbruik (de rest is de bouw van het huis, en water/energie in de badkamer). Gas is nog altijd een fossiele brandstof die bijdraagt aan klimaatverandering en ook de meeste elektriciteit wordt nog gewonnen uit fossiele brandstoffen.
Hoe? Hier kan ik een hele blog aan wijden, maar het belangrijkst is het volgende. Probeer als eerst minder te verbruiken (door bijv. je woning beter te isoleren, verwarming lager te zetten), vervolgens om zo duurzaam mogelijke energie te gebruiken (bijv. zonnepanelen en een duurzame energieleverancier). Gebruik zuinigere apparaten en vervang je gloeilampen door LED (lees ook: Soms is vervangen beter voor het milieu).

Verduurzaam je geld

Naast de actievere tips, heb ik een meer passieve tip. Dit is relatief simpel voor eigenlijk iedereen omdat je het maar éénamlig hoeft te doen en er lang plezier van hebt. Zonder het te beseffen steek je je geld misschien wel in allerlei bedrijven die hard bezig zijn onze aardkloot naar de gallemiezen te brengen. Denk daarom aan de volgende dingen:

  1. Een duurzame bank
  2. Een duurzame energieleverancier
  3. Duurzame verzekeringen en pensioen
  4. Duurzame beleggingen

Simpele tips om de impact van je geld te verduurzamen

Tip 1: Stap over op een duurzame bank
Waarom? Banken hebben megaveel geld te beleggen en doen dit helaas maar wat graag in olie van de Noordpool of het winnen van schaliegas. Met alle gevolgen van dien.
Hoe? Check deze blog over het overstappen op een duurzame bank. Easy peasy! Op naar ASN, Triodos of SNS!

Tip 2: Kies een duurzame energieleverancier
Waarom? Dit hoef ik niet uit te leggen maar belangrijke opmerking is dat groene stroom niet altijd groen is…! Lees hier meer.
Hoe? Check deze blog. Ook al zo fijn simpel! Here we come, Powerpeers en Pure Energie!

Tip 3: Neem een duurzame verzekering en pensioen
Waarom? Eigenlijk geldt hier precies hetzelfde als bij banken: verzekeraars en pensioenfondsen hebben gigantisch veel geld om ten goede of ten slechte te investeren als het gaat om het redden van de aarde. Helaas zijn de meeste verzekeraars echt niet goed bezig en don’t get me started on pensioenfondsen. Lees meer in deze blog over duurzame verzekeringen en pensioenfondsen.
Hoe? Ik zou willen dat ik beter nieuws had, maar een duurzaam pensioenfonds kun je voorlopig vergeten (zie bovenstaande blog). Duurzame verzekeraars zijn er wel! Maar liefst 2 stuks: a.s.r. en Achmea. Lees hier welke verzekeringen daar onder vallen.

Tip 4: Verduurzaam je eigen beleggingen
Waarom? Misschien heb jij ook wel gigaveel geld over om te investeren 😉 Misschien ook niet, dan is deze tip minder belangrijk. Anyway, je kunt natuurlijk zelf ook je steentje bijdragen door goede initiatieven te ondersteunen.
Hoe? Ook hier heb ik een blog over geschreven. Beleg bijv. via je groene bank: ASN of Triodos of via Lendahand (Nederlandse crowdfunding om te beleggen in goede initiatieven in ontwikkelende landen).

Groen, groener, groenst

Om een positieve impact te hebben op het klimaat, wil je dat er zo veel mogelijk CO2 en andere broeikasgassen worden opgenomen. Bomen en struiken kunnen dit fantastisch goed! Denk daarom eens aan het verduurzamen van je tuin of zelfs een eigen permacultuur moestuin beginnen.

Kijk naar jouw persoonlijke footprint

Misschien is je opgevallen dat ik niks zeg over vliegen, of over kleding. Klopt! Omdat dit voor de gemiddelde Nederlander minder grote impact heeft. Maar vliegen heeft inderdaad echt heel veel impact op de aarde. Sterker nog: als jij regelmatig vliegt, raad ik je aan om daar als eerste mee te beginnen om dat te verminderen! Voor de gemiddelde Nederlander is dat niet de grootste impact, maar voor jou persoonlijk misschien wel. Om het even in perspectief te plaatsen: de gemiddelde NL’er vliegt 4200 km per jaar. Ga je een keertje buiten Europa, dan is vliegen al snel jouw grootste bezuinigingsmogelijkheid.

Maar misschien ben jij wel een shopaholic en koop je wekelijks kleding, dan kun je verwachten dat jouw impact bovengemiddeld groot is op dit vlak. Ga daar dan op zoek naar duurzame alternatieven.

Probeer eens een CO2-calculator uit om een globaal idee te krijgen van waar je de grootste slag mee kan slaan om te verduurzamen. Mijn favoriet is die van Babette Porcelijn zelf, omdat zij niet alleen kijkt naar alle directe impact, maar ook indirecte impact (vaak veel groter!). Check deze footprintcalculator hier.

Wil je verduurzamen op je werk of in je onderneming?

Hier heb ik een aparte blog over geschreven met 11 tips die echt impact hebben. Check hem hier!

 

Veel succes met de tips! Laat me weten wat je van de tips vindt en welke dingen je al doet!

Laat hieronder een berichtje achter of volg Simpel Duurzaam op Facebook.

 

 

Bronnen:

De verborgen impact – Babette Porcelijn

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *