5 redenen waarom financiële onafhankelijkheid duurzaam is

23 januari 2021

Kort geleden las ik voor het eerst over financiële onafhankelijkheid en ik raakte er meteen door geïnspireerd. Wie wil er nou niet eerder met pensioen en zelf bepalen óf ie werkt en hoeveel? Kom maar op met die vrijheid, dacht ik 😉 Máár, wat het nog interessanter maakt, is dat er ook een duidelijk duurzaam component aan zit. Dat zal ik hier toelichten.

In het kort: wat is financiële onafhankelijkheid

Financiële onafhankelijkheid of FIRE (Financial Independence, Retire Early) houdt kort gezegd in dat je niet meer voor geld hoeft te werken omdat je leeft van het rendement op je vermogen, op je investeringen. Klinkt lastig, maar er zijn inmiddels steeds meer mensen die dit zelfs al na 10 jaar werken (in een gewone baan) bereiken. Ik ga er verder niet diep op in, maar je kunt op veel plekken meer lezen, bijvoorbeeld hier.

5 redenen waarom financiële onafhankelijkheid duurzaam is

1: je koopt minder spullen

Als je streeft naar financiële onafhankelijkheid, is flink besparen één van de belangrijkste taktieken. Hoe bespaar je? Door minder uit te geven, minder te kopen. Spullen kopen is mega-slecht voor het milieu (lees hier meer) dus dit is echt een duurzame stap wat mij betreft. Bovendien: áls je iets koopt, zoek je nauwkeurig uit wat de beste kwaliteit is en lang meegaat, zodat je het niet snel hoeft te vervangen. Goedkoop is niet altijd beter, dus soms geef je iets meer uit aan een product maar dit verdien je in the end terug omdat de producten lang goed blijven.

2: je kiest voor activiteiten die je gelukkig maken

Slim met je geld omgaan, lukt vooral door heel bewust te kiezen waar je geld aan uitgeeft. En dat brengt je tot de vraag: wat maakt jou gelukkig? Daar geef je geld aan uit, en niet aan andere dingen. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat tijd doorbrengen met familie en vrienden, sporten en andere activiteiten ondernemen veel meer bijdraagt aan geluk dan een mooie auto of dure elektronica. De shift naar niet-materialistische uitgaven is doorgaans een hele duurzame.

3: kleiner wonen

De huur of hypotheek van je woning drukt natuurlijk behoorlijk op je uitgaven, dus kleiner (en dus goedkoper) wonen is een goede keus als je streeft naar financieel onafhankelijk leven. Kleiner wonen betekent minder energieverbruik -wat best een aandeel is van je totale footprint. Het is sowieso slim om zo min mogelijk energie te verbruiken om je vaste lasten omlaag te brengen.

4: duurzaam beleggen

Sleutel tot financiële onafhankelijkheid is beleggen. Ik wil zeker niet beweren dat iedereen duurzaam belegt, maar het is wel een heel goede kans om je geld in duurzame projecten te investeren en hier ook nog winst op te maken. Check ook mijn blog over duurzaam beleggen. Ik moet wel zeggen dat beleggen in indexfondsen, de meest gebruikte strategie voor FIRE-aanhangers, nog knap lastig is om écht duurzaam te doen. Tips zijn welkom!

5: je tijd besteden aan zinvolle dingen

Dat mensen niet meer voor geld hoeven te werken, betekent niet dat FIRE’ers helemaal stoppen met werken. De meesten kiezen ervoor om werk te doen dat ze écht leuk vinden, vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, want het geld is niet meer nodig, of mantelzorg. Mensen willen eigenlijk altijd wel zinvol bezig zijn, dus kiezen ze ervoor om anderen te helpen, maatschappelijk iets bij te dragen. Lijkt me behoorlijk duurzaam.

Voor mij gaat financiële onafhankelijkheid om bewustwording

Financiële onafhankelijkheid gaat voor mij over vrijheid en om intentioneel leven. Dankzij minimalisme heb ik al geleerd te focussen op alleen díe spullen, die voor mij écht belangrijk zijn. Nu doe ik daar nog een schepje bovenop en bekijk ik álle uitgaven kritisch. Maakt een grotere woning mij echt gelukkig of ben ik net zo blij in mijn huidige appartementje?

Daarnaast merk ik ook dat weinig geld uitgeven -zolang dit een eigen keus is in elk geval- mijn creativiteit prikkelt. Goedkope kerstkaarten? Die maak je natuurlijk zelf. Dure producten uit de supermarkt idem. Natuurlijke deo is duur, als je het zelf maakt scheelt dat een hoop. En is m’n fiets kapot? Dan check ik youtube of ik het niet zelf kan fixen!

Tot slot: is FIRE altijd duurzaam?

Uiteraard is het erg goed mogelijk om FIRE op een niet-duurzame manier in te vullen. Niet-duurzame aandelen leveren op dit moment nog het meeste op. En biologisch voedsel is duurder. Toch denk ik dat als je bewust met elke uitgave bezig bent, je kiest voor dingen die voor jou belangrijk zijn. En gelukkig is de omgang met onze planeet steeds belangrijker voor steeds meer mensen.

Wat vind jij? Spreekt financiële onafhankelijkheid je aan? Doe je dit al en doe je het dan op een duurzame manier?

Verder lezen?

Check deze blog met recensies van een grote diversiteit aan boeken over financiële vrijheid. Elk boek heeft weer een andere invalshoek, dus dankzij deze blog weet je welk boek bij jou past.

 

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “5 redenen waarom financiële onafhankelijkheid duurzaam is

  1. G Bosch jan 23, 2021

    Leuk om te lezen. #kleiner wonen: wij zijn kleiner gaan wonen met als bijkomend voordeel: met de overwaarde hebben wij de verduurzaming van ons huis betaald. Dat scheelt dubbel op de energierekening en vaste lasten.

    #duurzaam beleggen: de meest duurzame belegging lijkt mij die met een lange verbintenis voor koerswinst en zonder dividend uit te keren; bijvoorbeeld de co-operative, deelneming of evt. lidmaatschap.

  2. Pieter jan 25, 2021

    Duurzaam beleggen in index fondsen is niet zo lastig, iShares biedt bijvoorbeeld veel duurzame producten aan: https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/themas/duurzaam-beleggen/vind-je-weg-in-ons-aanbod

  3. Lastig onderwerp. Sparen van je normale loon om later van te leven is natuurlijk ok. Alhoewel je ook dat wat je over hebt (een zou willen sparen) aan goede doelen kunt schenken. Dat is super duurzaam.
    Het sparen van rendement op geld (beleggen en zo) is dat duurzaam? Los van de vraag of je belegt in duurzame dingen? Hoe kan dat geïnvesteerde geld, vermeerdert worden? Wie betaalt dat? Ok hier groeit het niet aan de bomen. Dus dat geld komt ergens vandaan. Als ik dat extra voor jou betaal zodat jij kunt zeggen dat je geld goed rendement heeft gemaakt, is dat dan duurzaam? Is het geld dat Jeff Bezos bezit duurzaam verkregen?
    Ik vind dat aan FIRE en beleggen in het algemeen nogal wat ethische haken en ogen zitten.
    Of zie jij een betere/duurzamere oplossing?

  4. sanne feb 9, 2021

    Duurzaam beleggen doe ik via zonnepanelendelen.nl
    Hier koop je een “zonnedeel” voor €25. Dat is een stukje van een zonnepaneel. Jaarlijks krijg je rendement over de opgewekte energie van dit zonnedeel. Via de app kun je live bijhouden hoeveel energie de zonnepanelen opwekken en hoeveel rendement je dus hebt verdiend.