6 Tips om een ecologische tuin aan te leggen

10 juni 2021

Een ecologische of natuurlijke tuin is een tuin die duurzaam en klimaatadaptief is ingericht en oog heeft voor de plantjes en diertjes. Het is vooral een zo milieuvriendelijk mogelijke tuin die als het even kan ook nog alleen tuinartikelen heeft die duurzaam geproduceerd zijn. Zo kun je mooi je ecologische voetafdruk verkleinen. Hierbij geef ik je 6 tips om je tuin in harmonie met de natuur in te richten.

Een goed ingerichte groene tuin draagt echt bij aan het klimaat: het zorgt voor minder wateroverlast en hitte doordat het zo groen is ingericht, insecten en bijen hebben er een feestmaal en planten nemen natuurlijk CO2 op! En dan is het ook nog eens echt genieten om in je mooie groene tuin te zitten.

De aanleg voor de tuin wordt een stuk makkelijker met deze tips. Ik geef je een zo compleet mogelijk overzicht, maar je kunt zelf natuurlijk starten waar je wilt!

In deze blog link ik soms door naar planten, deze zijn allemaal biologisch geteeld.

1. Klimaatbestendige tuin

Het weer wordt steeds extremer: zomerse dagen bereiken hoge temperaturen, de regen komt met bakken uit de hemel of er valt juist wekenlang geen druppel. Een klimaatbestendige tuin is een tuin die goed regenwater kan opvangen, maar ook op warme zomerdagen zorgt voor verkoeling.

Eigenlijk is de aller-allerbelangrijkste tip: veel groen en weinig verharding. Zelf heb ik in mijn werk kunnen zien wat de verschillen in hitte- en wateroverlast zijn in een wijk met groene tuinen of met betegelde tuinen. Kijk eens naar de plaatjes in dit artikel. De verschillen zijn heel groot! 

Heb je een grote tuin of een kleine tuin? Het maakt niet uit, de eerste stap is: tegels eruit, plantjes erin. Daarnaast is het fijn als je planten tegen een stootje kunnen, zoals veel regen of juist droogte. Wat voor planten horen hierbij?

Sedum is zo’n plantje dat goed tegen droogte én tegen nat kan. Bovendien goed voor de bijtjes en vlindertjes!

Water stroomt natuurlijk naar het laagste punt in de tuin, dus kies daar iets dat tegen natte voeten kan, bijvoorbeeld Koninginnekruid.

Regenton druppelvormig

Regenton Elho

Hier kun je nog veel meer klimaatbestendige planten opzoeken.

Zorg ook voor planten op verschillende hoogte, zodat je wat schaduw creëert voor hete dagen. Is het mogelijk een boom in de tuin te plaatsen of heb je er al een? Helemaal top! Als je een zonliefhebber bent, kun je natuurlijk genoeg plek vrijlaten waar je zelf in de zon kunt zitten 🙂

Tot slot de waterton. Niet alleen goed in tijden van droogte, maar ook nog eens heel handig om zo dichtbij water te kunnen halen. Ik vind de regentonnen van Elho erg mooi. Dutch Design en bestaat voor 80% uit gerecycled plastic.

Als je toch met water bezig bent, check deze toffe modderkeukens voor kinderen.

2. Ecologische beplanting is goed voor bijen en insecten

Kies biologische (en dus niet bespoten) beplanting of zaai de zaadjes zelf. Een fantastische online plantenzaak is Sprinklr. Alles wat ze verkopen is biologisch. Maar gelukkig heeft ook de vertrouwde Intratuin steeds meer biologische dingen, je moet er alleen wel even goed op letten!

Blauwe druif

Bijen en insecten zijn superbelangrijk voor het bestuifen van bloemen, maar ook fruitbomen zodat we fruit kunnen telen. Door de grote hoeveelheid gif die we in de landbouw gebruiken, sterven ze helaas bijna uit. Je kunt daarom zelf je steentje (plantje) bijdragen door iets te planten dat bijen en insecten aantrekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan blauwe druifjes, bessen, kamperfoelie, gouden regen of klimop. Een fantastisch overzicht vind je bij De Bijenclub. Hier zie je ook wat in welke maand bloeit, heel handig!
Wil je bloembollen voor bijen online bestellen? Kijk dan even bij Natural Bulbs, uiteraard allemaal biologisch en ze hebben ook toffe cadeaupakketten.

Een bijenhotel is vaak niet nodig als je tuin goed ingericht is op insecten en er ook bijvoorbeeld wat dood hout ligt waar ze in kunnen kruipen. Heb je nu maar een kleine tuin en wil je snel iets goeds doen voor de bij, kijk dan eens naar een bijen- of insectenhotel! Zoals deze hieronder, van Natuurmonumenten.

3. Compost

compostsilo

Compostsilo

Om alles rap tot bloei te laten komen is compost een cadeautje van de natuur! Nou is het helaas nogal een klus voor gevorderden om dit zelf te maken. Ik heb wel eens geprobeerd een klein wormenhotel te maken en zelfs dat -terwijl ik alle instructies zó netjes volgde- ging niet goed. Als je compostbak niet goed functioneert, ontstaan er giftige gassen en dat is wel het laatste dat je als natuurliefhebber wilt. Dus lees je goed in als je hieraan begint. Een fijn hulpmiddel kan de compostsilo zijn, die zorgt voor extra luchttoevoer.

Voor de beginners (zoals ik!) is er de Bokashi-emmer. Ik vind hem fantastisch! Je gooit hier je GFT in, vult het aan met de meegeleverde zemelen, en deze bak zorgt ervoor dat er perfecte vloeibare mest wordt gegenereerd. Deze kun je verdunnen met water en bij je planten gooien, en dit werkt ontzettend goed. Lees meer over de beste compostbakken in deze blogpost.

 

4. Duurzame tuinmeubels en artikelen

Hoe fijn is het als je tuinmeubels duurzaam gemaakt zijn en als je weet dat alles dat je in de tuin gebruikt geen schade heeft aangericht aan de planeet in het productieproces? Misschien weet je dat spullen kopen ongeveer het meest vervuilende is dat je kan doen. Kijk daarom bij de aanschaf van tuinmeubels naar de duurzaamheid. Het duurzaamste materiaal voor tuinmeubelen is FSC-gekeurd hardhout (bron). Als je het goed onderhoudt, gaat dit ontzettend lang mee en hout is natuurlijk een prachtig en hernieuwbaar materiaal.

Heel erg fijne, duurzame houten meubels kun je bijvoorbeeld bij Vondel kopen of bestellen. Voor andere materialen kun je terecht bij Weltevree, het design is echt prachtig. Beide verkopen trouwens ook allerlei andere tuinartikelen, dus ik zou zeker een kijkje nemen.

Tuinbank van Weltevree

Tuinbank van Weltevree

De producten zijn helaas niet heel goedkoop. Ga je voor goedkoop en duurzaam? Dan kun je kiezen voor tweedehands. Waarom nieuw kopen als er al zoveel gemaakt is? Kijk bij de lokale kringloop of op Marktplaats. Genoeg te vinden, vooral als je niet al te kieskeurig bent 😉

Heb je al tuinmeubelen die misschien niet duurzaam gemaakt zijn, dan hoef je ze natuurlijk niet te vervangen. Je eigen spullen opgebruiken is duurzamer dan een nieuw exemplaar kopen.

Tot slot nog een leuke tip voor duurzame plantenbakken, ook heel fijn voor het balkon. Leuke betaalbare basics vind je bij Elho. Zoals deze hieronder:

 

5. Groen dak

Heb je een schuurtje? Of is je eigen dak geschikt om te vergroenen? Met een groen dak wordt je tuin eigenlijk nog groter 🙂 Nog meer groen voor de regen, tegen de hitte en voor de diertjes. Het schijnt helemaal niet zo moeilijk te zijn om deze zelf aan te leggen. Hier kun je precies lezen hoe je het zelf doet en je kunt ook heel gemakkelijk kant-en-klare-pakketten laten bezorgen. Een kind kan de was doen!

Check trouwens ook even of jouw gemeente groene daken subsidieert via deze link, dat kan je zomaar heel veel pieken schelen!

6. Moestuin en permacultuur

Lekker je eigen eten verbouwen, zonder gebruik te maken van de enorme landbouwketen waarbij groente de hele wereld over reist. Hoe duurzaam is dàt? 😀 Als je nog een plekje over hebt in de tuin, leg dan zeker een moestuin aan! Ik ben helemaal fan, bij mij staat het vol met groente en kruidenplantjes. Om extra rendement te genereren voor je eetbare tuin kun je volgens de principes van permacultuur planten. Hierbij plant je de juiste plantjes, struiken en bomen bij elkaar in de buurt zodat ze elkaar helpen (een beetje zoals de moestuinmaatjes van de AH!). Als je je hier echt in wilt verdiepen, raad ik je aan deze blog te lezen die je verwijst naar goede boeken over permacultuur in je moestuin. Daar vind je toffe inspiratie voor de tuin.

Ik hoop dat ik je met deze info op weg heb geholpen naar een milieuvriendelijk tuinontwerp. Heb je nog vragen of andere tips? Laat dan even een berichtje achter in de comments of op facebook.

Zoek je trouwens nog een natuurlijke zonnebrand die bij je mooie tuin past? 😉 Klik hier!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “6 Tips om een ecologische tuin aan te leggen

  1. Wij gaan onze tuin ook veranderen en zijn op zoek naar duurzame tuinmeubels. We hebben al een mooi plan gemaakt voor de beplanting waar we in het voorjaar aan gaan beginnen. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

  2. Bedankt voor de heldere informatie voor het aanleggen van een ecologische tuin. Wij willen onze tuin renoveren en daarbij meer groen aanleggen. Het is interessant om te weten dat blauwe druiven, kamperfoelie en klimop bijen aantrekken. We zullen zeker rekening houden met de ecologische aspecten bij het plannen van onze droomtuin.

  3. Goed om te weten hoe ik het beste een ecologische tuin kan aanleggen. Duurzaamheid en bodemvriendelijke middelen vind ik belangrijk. Zo kan ik bodemverontreiniging tegengaan en bloeien mijn planten op hun best.