Duurzame Sinterklaas

Sinterklaas komt er weer aan! De pepernoten liggen al lange tijd in de supermarkt en het Sinterklaasjournaal is begonnen. Heb jij al een avondje gepland met familie of vrienden om het te vieren? Je geeft om de aarde en weet misschien ook al dat spullen kopen een grote impact op het milieu heeft… Maar je wil zo’n gezellige avond ook niet aan je voorbij laten gaan…! Hoe vier je dan toch een duurzame Sinterklaas?

In deze blog lees je hoe je een alternatieve Sinterklaas kan vieren, die een stuk minder vervuilend voor onze planeet is, en wat de impact is van al die cadeaus die men koopt.

De impact van cadeaus

De decembermaand betekent veel gezelligheid, koude, donkere dagen en ook heel veel cadeaus. De helft van de Nederlanders viert Sinterklaas met cadeaus en steeds meer mensen leggen ook iets onder de kerstboom. Hoeveel er precies uitgegeven wordt aan cadeaus of wat de CO2-uitstoot daarvan is, is moeilijk na te gaan. Maar ik las dat er in Nederland voor enkele miljarden (!) aan cadeaus wordt uitgegeven met Kerst en Sinterklaas, dus dit móet een grote CO2-impact betekenen. Ik vind het daarom interessant om even stil te staan bij het geven van cadeaus.

Cadeaus zijn voor ons heel normaal, een verjaardag is haast niet voor te stellen zonder cadeaus, op reis nemen we souvenirtjes mee voor de thuisblijvers en met de feestdagen geven we al helemaal veel cadeautjes. We voeden onze kinderen op met het idee dat cadeaus krijgen heel normaal is en zo houden we een vervuilende consumptiemaatschappij in stand.

Per persoon heeft spullen kopen gemiddeld de grootste milieuimpact, daarom is het niet verkeerd dit eens onder de loep te nemen. Deze milieuimpact zit hem in het winnen van grondstoffen (elektronica is met stip het meest vervuilend), energie om de grondstoffen te verwerken en transporteren, de fabricage van het product en verpakking en nog meer transport naar de winkel.
Kleine gadgets of grappige cadeautjes zijn vaak ook nog eens ontzettend goedkoop, waardoor de verleiding groot is iets te kopen. Maar de prijs die de planeet betaalt is helaas veel hoger.

Ik vond het tijd eens een alternatief voor Sinterklaas en Kerst te bedenken, zonder cadeaus! Of tóch met cadeaus maar dan wel met zo min mogelijk milieuimpact.

Duurzame Sinterklaas vieren zonder cadeaus

Sinterklaas gaat toch eigenlijk om gezellig samenzijn met familie of vrienden? Misschien is het voor kinderen moeilijk om écht niks te krijgen, maar voor de rest moet het toch mogelijk zijn een gezellig cadeauloos avondje te hebben? Ik ga dit jaar in elk geval Sinterklaas vieren zonder cadeaus, en ik moet zeggen… het bespaart me nu al een hoop stress en gedoe! Ik kan het alleen maar aanraden haha. Wat kun je zoal doen als je besluit Sinterklaas zonder cadeaus te vieren?

 1. Ga voor extreme gezelligheid: hapjes eten, warme chocolademelk, warme cocktails (mmm…), pepernoten, kaarsjes… en goed gezelschap!
 2. Speel een spel met z’n allen zoals ouderwets hints, Party en co of één van mijn favoriete spellen (lachbuien gegarandeerd): het Woordenboekspel
 3. Sinterklaas en Kerst zijn leuke momenten om eens terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar je goede voornemens voor het komende jaar. Dit kun je ook met een spel doen, zoals Vertellis. Dit lijkt mij een superleuk spel om eens te doen, met allerlei vragen zoals ‘wanneer heb je dit jaar het hardst gelachen?’.  
 4. Lekker muziek maken! Er is vast wel een familielid met een gitaar of ander instrument. Zing Sinterklaasliedjes of maak andere muziek als je geen 11 meer bent 😉
 5. Maak gedichten voor elkaar. Je hoeft geen cadeau te kopen dus alle tijd die je hebt kun je in het gedicht steken zodat er iets bijzonders uitkomt.
 6. Geef elkaar een surprise. Dit klinkt saai: wel een surprise maar geen cadeau. Maar het leuke is, je kunt hier heel creatief mee zijn! Je kunt natuurlijk iets knutselen, maar denk bijvoorbeeld ook aan een speurtocht uitzetten, een quiz over iemands jeugdseries of een reeks opdrachten.
 7. Organiseer een pubquiz: een iemand maakt vragen en twee (of meer) teams strijden tegen elkaar om te winnen.
 8. Kijk met z’n allen een Sinterklaasfilm zoals Alles is liefde. Of natuurlijk de horrorfilm Sint, het is maar waar je van houdt 😉

Sinterklaas vieren met duurzame cadeaus

Voor degene die steevast ieder jaar alle winkels afstruint om de beste cadeaus te scoren, is het misschien nogal een shock om ineens over te stappen naar he-le-maal geen cadeaus. Dus hoe kun je elkaar toch wat geven maar dan zonder de planeet te vervuilen?

 1. Geef een activiteit cadeau, zoals samen uit eten, naar het theater of een attractiepark. Je kunt natuurlijk ook een belevenissenbon cadeau doen.
 2. Een lidmaatschap voor de bibliotheek, kunstuitleen of speel-o-theek. Daarmee zorg je er ook nog eens voor dat iemand minder spullen gaat kopen!
 3. Koop iets te eten of drinken, want dat heb je toch nodig en heeft -zolang het niks dierlijks is- beperkte impact op het milieu
 4. Koop iets tweedehands, en denk dan verder dan Marktplaats. Kijk voor kleding op United Wardrobe, voor elektronica bijv. bij Coolblue en zelfs bol.com heeft veel tweedehands artikelen. Je kan natuurlijk ook gewoon naar de kringloop of geef iets dat je zelf niet meer nodig hebt!
 5. Misschien ken je wel het dobbelspel dat veel mensen met Sinterklaas spelen? Ieder koopt een aantal kleine cadeautjes en door te dobbelen krijg je een cadeau, moet je er een weggeven, ruilen etc. Dit kun je ook doen zonder nieuwe cadeaus: bijvoorbeeld iedereen koopt iets dat je kunt eten, iets tweedehands, en geeft iets van zichzelf. Op deze manier zorgt iedereen voor 3 cadeautjes (kan ook meer natuurlijk) en ga je toch met wat leuks weer naar huis!
 6. Er zijn ook allerlei duurzame merken, bijvoorbeeld van de winkel Waar. Of verwen iemand met duurzame zeep.
 7. Koop liever één goed cadeau van kwaliteit, dan meerdere goedkope cadeautjes of prullaria waar je niks aan hebt.

Ik hoop dat ik je een klein beetje heb kunnen inspireren om dit jaar minder cadeaus te kopen! Het leuke is dat als jij voorstelt om Sinterklaas cadeauloos te vieren, dit een mooi olievlekeffect (maar dan een duurzame!) kan hebben op jouw omgeving waardoor nog meer mensen minder spullen gaan kopen.

 

Deel deze blog via de linkjes hieronder of laat een berichtje achter! Ik ben wel benieuwd hoe jij Sinterklaas of Kerst viert en of je daarbij iets aan duurzaamheid doet. En krijg je je omgeving mee als jij een duurzame Sinterklaas wil vieren?

 

Bronnen:

www.volkskrant.nl/

 

Deze pagina bevat één of meer affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

4 thoughts on “Duurzame Sinterklaas

 • Reply Inez november 13, 2019 at 4:27 pm

  Super ideeen Robin! Goed om ieder jaar weer even opgefrist te worden. Ik hoorde ook van mensen die Bingo doen met 3 (tweedehands goedkope) cadeautjes. Ik denk dat ik dit jaar voor het Woordenboekspel ga!!!
  PS wat een prachtige Sinterklaasfoto!!

  • Reply Karien Hofhuis november 17, 2019 at 1:43 pm

   Heel leuk dit. Zat ik zelf ook al over na te denken nu onze dochter bijna 1 wordt. Ik wil eigenlijk niet dat ze straks wordt overladen met allerlei nieuwe milieuvervuilende spullen. Hier staan veel goede suggesties in die ik daarvoor over kan nemen. Goed bezig Robin!

   • Reply Robin november 17, 2019 at 6:26 pm

    Dankjewel Karien! 🙂 Ja met kinderen is het best wel zoeken naar hoe je nu Sinterklaas kan vieren zonder te veel cadeaus. Ik hoop dat je wat aan de ideeën hebt!

 • Reply Roos december 2, 2019 at 2:37 pm

  Ohh wat een inspirerende blog! Ik heb zelf boeken op mijn verlanglijstje staan en gevraagd of de mensen eerst bij de kringloop wilde kijken. Daar ben ik zelf ook even langs geweest voor de cadeautjes die ik heb gekocht. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *