Direct duurzame vacatures vinden? Tips voor die duurzame droombaan

11 oktober 2021

Een groot deel van onze tijd besteden we aan werken. Het liefst doen we iets nuttigs, dragen we iets bij. Dit verhoogt het werkplezier enorm. Er is dan ook steeds meer vraag naar duurzame vacatures. Maar wat is eigenlijk een duurzame baan en waar vind je die?

In onze maatschappij is werk iets waarmee we ons identificeren. Ik ben advocaat of ik ben IT’er, het is onderdeel van wat je over jezelf denkt. Het voelt belangrijk en is dan ook de nummer 1 vraag die gesteld wordt op verjaardagen waar je niemand kent: wat doe je in het dagelijks leven? Hoe fijn is het als je dan kan zeggen dat je de wereld aan het verbeteren bent. Ik geloof dat er een kleine wereldverbeteraar in ons allemaal schuilt.

Wat is een duurzame baan?

In mijn optiek kun je op twee manieren duurzaam werken. Je kunt werken bij een duurzaam bedrijf of organisatie, of je werkt aan het verduurzamen van de bedrijfsactiviteiten.

Werken bij duurzame bedrijven

Wat je bij deze werkgever ook doet, je draagt bij aan een duurzaam doel. Misschien is dit duurzame bouwmaterialen maken, plastic soep uit de oceaan vissen, biodiversiteit verbeteren. Of je nu in de administratie werkt of de projecten uitvoert, je draagt bij aan dit duurzame doel. Het is een klein groepje bedrijven en organisaties dat al zo duurzaam bezig is, maar het worden er steeds meer!

Werken aan het verduurzamen

Het overgrote deel van de werkgevers is nog niet 100% duurzaam. Gelukkig wil een groot deel steeds duurzamer werken. Denk aan minder afval produceren, duurzamer transport gebruiken, schonere materialen toepassen of een radicale omslag door geen olie en gas meer te willen afnemen.

Bij zo’n werkgever kun jij bijdragen aan deze duurzame transitie. Dit zijn ontzettend veel bedrijven, maar niet elke werknemer is bezig in de verduurzaming. Hier moet je dus goed zoeken naar werk waarbij je wel de ruimte krijgt om de processen te verbeteren voor het milieu.

Hoe vind ik duurzame vacatures?

Voor de twee bovenstaande opties, zijn er eigenlijk verschillende tactieken. Om te werken bij een bedrijf met een duurzame missie, kun je een lijstje maken van duurzame bedrijven waar je graag zou willen werken en daar vacatures zoeken. Wil je juist bijdragen aan de verduurzaming bij een bedrijf, dan kun je eigenlijk zoeken naar vacatures binnen jouw vakgebied en kijken bij welk bedrijf je de mogelijkheid krijgt duurzaamheid mee te nemen.

Kan dit niet makkelijker? Jazeker, het kan gelukkig eenvoudiger. Hiervoor check je een duurzame vacaturebank.

Duurzame vacaturebank

Mijn tip is om te een kijkje te nemen op de website van Sustainable Jobs. Dit is een heel duidelijke website waar je heel veel duurzame vacatures kan vinden.

Wat ik handig vind aan deze website, is dat hij erg overzichtelijk is. Geen poespas. Er staan bovendien behoorlijk veel vacatures op, niet alleen full-time werk, maar ook part-time, vrijwilligerswerk en zelfs duurzame stages.

Als je door de vacatures scrolt, zie je meteen allerlei interessante duurzame bedrijven langskomen. Dat inspireert!

Waarom Sustainable Jobs?

Wat heel tof is, is dat Sustainable Jobs een duurzame beroepengids heeft, die trouwens steeds meer wordt uitgebreid. Hier kun je zoeken naar duurzame beroepen, zien wat deze inhouden, wat je er voor moet kunnen en zelfs wat je hiermee verdient. Echt handig!

Hoe worden duurzame vacatures geselecteerd?

Bedrijven moeten duidelijk aantonen welke duurzame impact een vacature heeft. Binnenkort verschijnen er ook bedrijvenpagina’s waar dit uitgelegd staat.

Op dit moment is Sustainable Jobs bezig het selectieproces verder vorm te geven, zodat echt inzichtelijk is waarom een vacature duurzaam is. Een scan van de huidige vacatures geeft me al een heel goede indruk, bijna alles draagt wel bij aan een betere wereld.

Duurzame missie

Sustainable Jobs wil een platform worden waar werkzoekenden alle informatie kunnen vinden over de duurzame impact die bedrijven maken. De website wordt straks ook in het Engels aangeboden, om een internationaler publiek aan te trekken.

Moet ik me omscholen?

Ik vind: je bent nooit uitgeleerd. Het is altijd goed om je extra te verdiepen in zaken die voor jou nog onbekend zijn. Google eens wat voor verduurzaming in jouw vakgebied plaatsvindt. Of check eens wat de impact van jouw vakgebied op het milieu is. Voor een goede sollicitatie, is het fijn als je je hebt ingelezen en misschien zelfs jouw eigen ideeën en duurzame visie duidelijk kunt maken.

Is een hele nieuwe opleiding nodig? Nee, zeker niet. Het is juist interessant om in jouw eigen vakgebied te verduurzamen. Verdiep je zelf in de laatste ontwikkelingen.

Je kunt ook bij je eigen werkgever de duurzame handschoen oppakken. Ja, ook als je bij een meer of minder vervuilende industrie werkt. We moeten tenslotte allemaal verduurzamen, en het is toch fantastisch als jij binnen jouw huidige werk je duurzame ambities gaat waarmaken.

Hoe kan ik in mijn eigen werk verduurzamen?

Hier heb ik een aparte blog over geschreven. Daarin geef ik 11 tips voor op kantoor. Dit gaat niet alleen om duurzame energie, maar ook om werken met duurzame partners, een duurzamer productieproces en duurzame investeringen. Lees de blog hier.

Wat ik zelf doe in duurzaamheid

Naast deze blog werk ik part-time op een hogeschool. Mijn vakgebied is stedenbouw en dit vind ik nog steeds een mega-interessant topic. Ik focus me echt op de duurzaamheid van stedenbouw en die is gelukkig ook heel breed. Van het vergroenen van steden, tot duurzame bouwmaterialen gebruiken en mensen stimuleren te fietsen. Ik heb zelfs de mogelijkheid gekregen om een nieuw vak te ontwikkelen voor onze studenten en het heet, jawel jawel: de duurzame stad.

Deze blog betreft een samenwerking.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *