Duurzame zorgverzekering

Elk jaar op 1 januari kun je weer overstappen op een nieuwe zorgverzekering. Maar wat zijn nu duurzame zorgverzekeraars? Verzekeraars hebben net als bijvoorbeeld banken een hoop geld te beleggen. Een zorgverzekeraar heeft dus zeker impact op de planeet door te beleggen in duurzame of juist niet duurzame doelen. Wat zijn de meest duurzame zorgverzekeraars en wat doen zij dan precies? Je leest het in deze blog. Pas op: ik viel van m’n stoel toen ik onderzoek deed.

In mijn hele zoektocht op internet kom ik maar twee goede studies tegen over de duurzaamheid van zorgverzekeraars. De eerste is een onderzoek van VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) uit 2019 en de tweede is de Eerlijke Geldwijzer, de laatste kijkt naar verzekeraars in het algemeen, waarbij ze 5 overkoepelende concerns beoordelen die ook zorgverzekeringen aanbieden.

In deze blog beperk ik me tot deze 5 verzekeraars, omdat deze samen 90% van de markt in handen hebben en dit de enige 5 zorgverzekeraars zijn die in beide studies genoemd worden. Het gaat om:

  • Achmea: hieronder vallen FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis, Interpolis, ZieZo en ProLife
  • CZ: OHRA, Nationale Nederlanden en Just
  • VGZ: bestaande uit IZZ, IZA, UMC, Univé, Zekur en Bewuzt (goeie namen verzinnen ze toch haha)
  • Menzis: hieronder valt ook Anderzorg en Hema
  • A.S.R.: waaronder ook Ditzo en De Amersfoortse

Conclusie: verzeker je bij A.S.R. of Achmea, de enige duurzame zorgverzekeraars

Ik hou ervan om meteen maar tot de conclusie te komen en die is in dit geval vrij simpel: wil je een duurzame verzekering, kies dan voor een zorgverzekering bij A.S.R. of Achmea. Bij de Eerlijke Geldwijzer scoort A.S.R. gemiddeld een 8,0 (van 10) en Achmea een 7,3, best netjes. In de studie van VBDO scoort A.S.R. 4,5 van 5 punten en Achmea 3,5.

Waarom zijn A.S.R. en Achmea duurzame zorgverzekeraars en de rest niet?

Het verschil tussen deze twee koplopers en de andere 3 grote zorgverzekeraars is gigantisch. Als ik van alle cijfers (ik gebruik hiervoor de studie van de Eerlijke Geldwijzer) het gemiddelde bereken, scoren de verzekeraars de volgende cijfers op een schaal van 1-10:

Ranking duurzaamheid van zorgverzekeraars (Bron: Eerlijke Geldwijzer, Afbeelding: Simpel Duurzaam)

Als ik vroeger van school thuis kwam met een 1,8 of wat mijn part een 2,1 op een toets dan waren de rapen gaar. Deze 3 verzekeraars scoren zó slecht op duurzaamheid, van mij mogen ze eigenlijk niet meer meedoen.

De Eerlijke Geldwijzer geeft best veel informatie over de scores, en behandelt ze in 21 thema’s: van dierenwelzijn en bonussen tot klimaatverandering en olie en gas. Ik pik er een paar thema’s uit:

Klimaatverandering

A.S.R. scoort hier een 7 en Achmea een 4. De anderen scoren een 1, dramatisch. Achmea heeft wel wat beleid over klimaatverandering, maar geeft geen uitsluitsel over CO2-uitstoot, heeft geen meetbare doelstellingen en sluit beleggingen in olie/gas of andere fossiele brandstoffen niet uit. In 2018 belegde Achmea $48 miljoen in Shell, beetje erg jammer. A.S.R. heeft goed beleid met doelstellingen om broeikasgassen terug te dringen, echter blijkt in de praktijk dat ook zij nog veel in fossiele energie beleggen (niet in Shell).

VGZ, Menzis en CZ hebben niet of nauwelijks beleid op klimaat. Ze kunnen dus beleggen in alles dat los of vast zit, of het de planeet nu langzaam vernietigt of niet.

Natuur

Om niet meteen te moeten huilen, begin ik weer met A.S.R. en Achmea, de lievelingetjes uit mijn kleine klasje van 5 leerlingen. Deze 2 zijn behoorlijk duurzaam bezig en scoren beide een 9! Waarom? In het beleggingsbeleid verwachten zowel A.S.R. als Achmea van bedrijven dat zij een milieueffectrapportage maken over de gevolgen van projecten op biodiversiteit. Ook zorgen ze voor bescherming van natuurgebieden en het tegengaan van ontbossing. Groot minpunt is dat zij beide fors beleggen in grote schaliegas- en plasticbedrijven. Kom op, you can do better…!

Dan naar de 3 achterblijvers: CZ, Menzis en VGZ scoren weer allemaal een 1. Ze hebben geen of nauwelijks beleid op het vlak van natuur en er zijn geen gegevens over waar zij in beleggen. Dat kan niet veel goeds betekenen…

Olie en gas

A.S.R. haalt hier een nette 8 en Achmea scoort hier een voldoende, 7 van de 10 punten. Beide partijen hebben beleid over onder andere arbeidsrechten, veiligheid, internationale standaarden over biodiversiteit en natuurbescherming. Helaas is er geen beleid over boringen in het Noordpoolgebied en ook niet over controversiële vormen van gas- en oliewinning. Feit is helaas dat zij beide wel degelijk in olie en gas beleggen, jammer jammer!

Moeten we het nog hebben over de andere 3 losers? Ik noem echt nooit iemand een loser, want iedereen doet z’n best toch? Maar CZ, Menzis en VGZ doen gewoon niet hun best, dat kan ik niet geloven. Ze scoren wederom alle drie een 1. Er is geen beleid op het winnen van schaliegas, boringen in het Noordpoolgebied of in beschermde gebieden. Dit is gewoon treurig.

Wat nu? Overstappen naar een duurzame zorgverzekeraar natuurlijk!

Stap over naar A.S.R. of Achmea. Waar vind je A.S.R.? Kijk eens op de site van Ditzo of De Amersfoortse. En waar vind je Achmea? Ga als de wiedeweerga naar de website van FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis, Interpolis of ProLife en kies daar een fijne zorgverzekering. 

Zelf heb ik natuurlijk ook even naar mijn eigen verzekering gekeken. De studies die ik heb gelezen waren namelijk pas in de loop van 2019 beschikbaar dus ik heb eerder nog niet echt kunnen vinden welke verzekeraar het duurzaamst is. Ik zat dit jaar nog bij CZ (nooooo!) maar stap per 1 januari over op Achmea. Voel ik me toch een stuk beter bij.

Stap jij ook over? Het is simpel en het is duurzaam 😉

 

Wil jij ook dat meer mensen weten over de duurzaamheid van zorgverzekeringen? Deel deze blog dan via social media (kan via de knoppen hieronder) en like Simpel Duurzaam op Facebook.

 
Bronnen:

De Eerlijke Geldwijzer
Studie van VBDO: Responsible Investment by Insurance Companies in the Netherlands 2019

One thought on “Duurzame zorgverzekering

  • Reply Lydia februari 16, 2020 at 9:52 pm

    🥴te laat… volgend jaar weg bij de huidige verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *