fbpx

Duurzame zorgverzekering voor 2022: stap nu over

Elk jaar op 1 januari kun je weer overstappen op een nieuwe zorgverzekering. Maar wat zijn nu duurzame zorgverzekeraars? Verzekeraars hebben net als bijvoorbeeld banken een hoop geld te beleggen. Een zorgverzekeraar heeft dus zeker impact op de planeet door te beleggen in duurzame of juist niet duurzame doelen. Wat zijn de meest duurzame zorgverzekeraars en wat doen zij dan precies? Je leest het in deze blog. Pas op: ik viel van m’n stoel toen ik onderzoek deed.

In mijn hele zoektocht op internet kom ik twee goede studies tegen over de duurzaamheid van zorgverzekeraars. De eerste is een onderzoek van VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) uit 2021 en de tweede is de Eerlijke Geldwijzer, de laatste kijkt naar verzekeraars in het algemeen, waarbij ze 5 overkoepelende concerns beoordelen die ook zorgverzekeringen aanbieden.

Een jaar geleden schreef ik hier ook over. De Eerlijke Geldwijzer bekeek toen met name het beleid dat verzekeraars voeren. Sinds kort hebben ze ook veel informatie over of en hoe dit beleid in de praktijk wordt uitgevoerd. Helaas blijkt dat het beleid vaak niet goed wordt nageleefd! Aan de andere kant: er zijn ook zorgverzekeraars die op thema’s geen beleid hebben maar het in de praktijk goed doen.

In deze blog beperk ik me tot deze 5 verzekeraars, omdat deze samen 90% van de markt in handen hebben, en dit de enige 5 zorgverzekeraars zijn die in beide studies genoemd worden. Het gaat om:

 • Achmea: hieronder vallen FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis, Interpolis, ZieZo en ProLife
 • CZ: OHRA, Nationale Nederlanden en Just
 • VGZ: bestaande uit IZZ, IZA, UMC, Univé, Zekur en Bewuzt
 • Menzis: hieronder valt ook Anderzorg en Hema
 • A.S.R.: waar ook Ditzo onder valt

A.S.R. en Achmea als enige duurzame zorgverzekeraars

Het verschil tussen deze twee koplopers en de andere 3 grote zorgverzekeraars is gigantisch. De Eerlijke Geldwijzer geeft een score op 21 thema’s. Als ik alle cijfers optel en het gemiddelde bereken, scoren de verzekeraars de volgende cijfers op een schaal van 1-10:

duurzame zorgverzekering scores

duurzaamheidsscore zorgverzekeringen

Ook in de studie van VBDO scoren A.S.R. en Achmea het best, hoewel zij respectievelijk een 3,9 en 3,4 krijgen van de 5 punten. Er is dus zeker nog verbetering mogelijk.

De praktijkscores

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op beleid dat de verzekeraars hebben gemaakt. Sommigen hebben veel beleid dat ook duurzaam is, anderen hebben weinig beleid of er is geen informatie openbaar. De praktijk is natuurlijk veel interessanter, en daar is gelukkig steeds meer informatie over beschikbaar. Helaas nog niet genoeg om van alle 21 thema’s een score te kunnen maken. De ‘duurzame’ A.S.R. en Achmea doen het helaas slechter dan ze zeggen. CZ doet het beter dan de beleidsscores maar hier is weinig praktijkinfo beschikbaar. Daarom houd ik nu de beleidsscores aan.

Vergelijking duurzaamheid zorgverzekeraars

De Eerlijke Geldwijzer geeft best veel informatie over de 21 thema’s waar ze de verzekeraars op scoren: van dierenwelzijn en bonussen tot klimaatverandering en olie en gas. Ik pik er een paar thema’s uit.

Klimaatverandering

A.S.R. scoort hier een 7 en Achmea een 6. De anderen scoren een 1. Achmea en A.S.R. hebben beleid over klimaatverandering met meetbare doelstellingen. Beide sluiten beleggingen in olie/gas of andere fossiele brandstoffen niet helemaal uit. In 2018 belegde Achmea $48 miljoen in Shell, erg jammer. A.S.R. scoort iets hoger, echter blijkt in de praktijk dat ook zij nog veel in fossiele energie beleggen (niet in Shell).

VGZ, Menzis en CZ hebben niet of nauwelijks beleid op klimaat. Ze kunnen dus beleggen in alles dat los of vast zit, of het de planeet nu langzaam vernietigt of niet.

Meer tips over duurzaam leven? Abonneer je op de nieuwsbrief! Ik stuur je maximaal 1 keer per week een mailtje met m’n laatste blogs.

 

Natuur

Als eerste kijk ik naar A.S.R. en Achmea. Deze 2 zijn behoorlijk duurzaam bezig en scoren beide een 9! Waarom? In het beleggingsbeleid verwachten zowel A.S.R. als Achmea van bedrijven dat zij een milieueffectrapportage maken over de gevolgen van projecten op biodiversiteit. Ook zorgen ze voor bescherming van natuurgebieden en het tegengaan van ontbossing. Groot minpunt is dat zij beide fors beleggen in grote schaliegas- en plasticbedrijven. Kom op, you can do better…!

Dan naar de 3 achterblijvers: CZ, Menzis en VGZ scoren weer allemaal een 1. Ze hebben geen of nauwelijks beleid op het vlak van natuur en er zijn geen gegevens over waar zij in beleggen.

Olie en gas

Zowel A.S.R. als Achmea doen het weer prima en scoren 8 van de 10 punten. Beide partijen hebben beleid over onder andere arbeidsrechten, veiligheid, internationale standaarden over biodiversiteit en natuurbescherming. Helaas is er geen beleid over boringen in het Noordpoolgebied en ook niet over controversiële vormen van gas- en oliewinning. Feit is helaas dat zij beide wel degelijk in olie en gas beleggen, jammer jammer!

CZ, Menzis en VGZ scoren een 1 of 2. Er is geen beleid op het winnen van schaliegas, boringen in het Noordpoolgebied of in beschermde gebieden. 

Wat nu? Overstappen naar een duurzame zorgverzekeraar natuurlijk!

Stap over naar A.S.R. of Achmea. Waar vind je A.S.R.?

A.S.R. heeft 2 verzekeringen

En waar vind je Achmea? Check hier hun 5 verzekeringen:

Zelf ben ik bij het lezen van deze onderzoeken een jaar geleden overgestapt naar Ditzo. Stap jij ook over? Het is simpel en het is duurzaam 😉 Via Independer kun je ook alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, en wordt het hopelijk nog simpeler. 

Goedkoopste duurzame zorgverzekering

Ik heb de prijzen uitgezocht van de duurzame verzekeringen. Voor een basisverzekering kom ik op de volgende top 5 uit. Prijs is per maand met een eigen risico van €385.

 1. Zilveren Kruis Ziezo selectief €108,25 (goedkoopste van alle zorgverzekeringen, ook de niet-duurzame)
 2. FBTO €110,95
 3. Zilveren Kruis Ziezo basis €112,25
 4. De Friesland €113,-
 5. Ditzo €115,50

Hopelijk blijf je zo gezond als een vis en heb je die zorgverzekering niet te veel nodig. 

Wil jij ook dat meer mensen weten over de duurzaamheid van zorgverzekeringen? Deel deze blog dan via social media (kan via de knoppen hieronder) en like Simpel Duurzaam op Facebook.

 
Dit vind je misschien ook interessant:
 
Bronnen:

De Eerlijke Geldwijzer
Studie van VBDO: Responsible Investment by Insurance Companies in the Netherlands 2019

6 thoughts on “Duurzame zorgverzekering voor 2022: stap nu over

 • Reply Lydia februari 16, 2020 at 9:52 pm

  🥴te laat… volgend jaar weg bij de huidige verzekeraar.

 • Reply Jolanda december 2, 2020 at 2:47 pm

  wat goed om dit onder de aandacht te brengen! bedankt en ik deel dit in onze lokale duurzaamheidsgroepen

 • Reply liesbeth december 3, 2020 at 5:28 pm

  Het lijkt dat ASR geen zorgverzekeraar is?

  • Reply Robin december 3, 2020 at 5:50 pm

   Dag Liesbeth, ASR is een (zorg)verzekeraar met verschillende zorgverzekeringen. Die zorgverzekeringen heten alleen geen ASR maar Ditzo en De Amersfoortse. Ik snap de verwarring!

 • Reply Hans december 28, 2021 at 1:26 pm

  Ik ben overgegaan naar Zorg en Zekerheid. Ik vind ie alleen niet terug bij je overzicht geteste verzekering. Weet jij waar Z&Z zit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.