Herbruikbare drinkflesjes: zin of onzin?

17 oktober 2018

Koop jij regelmatig een wegwerpflesje met water? Ik deed dit wel regelmatig, want ik dacht: hoe erg kan de productie van één zo’n flesje nou zijn? Een herbruikbaar drinkflesje van metaal kost toch veel meer energie om te maken dan 20 wegwerpflesjes?

Ik heb geen exacte getallen gevonden hoeveel het kost om een plastic of metalen flesje te maken, máár waar ik wel achter ben is dat de grootste milieubelasting hem zit in het transport van het flesje en de bijdrage aan het overschot aan plastic. Een wegwerpflesje of een herbruikbaar flesje zijn ongeveer even groot dus kosten net zoveel transport, maar een flesje dat je kan hergebruiken hoef je maar één keer te transporteren. Tel uit je milieuwinst! 🙂

Voor het transport van een flesje is gemiddeld een kwart liter olie nodig en in z’n hele levensloop van productie tot jouw mond stoot het 500x zoveel CO2 uit als gewoon kraanwater.

Ik dacht eerst, dit is vast geen groot probleem, want hoeveel mensen kopen er nou een flesje water elke dag? Het verbaasde mij enorm maar er worden gewoon twee-en-een-half miljóen kleine plastic flesjes pér dág weggegooid! Stel je voor wat een gigantische afvalberg dat is…!

Herbruikbare flesjes gebruiken

Ik ben erg fan van de roestvrijstalen drinkflesjes, ze gaan lang mee, je vermijdt het gebruik van plastic, en staal is oneindig recyclebaar (in tegenstelling tot plastic). Kijk bijvoorbeeld eens bij de duurzame merken Retulp (duurzame materialen en zij doneren aan drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden) of 24Bottles.

Ik heb zelf twee flesjes gekocht van 24Bottles: eentje voor thuis en onderweg, en eentje voor op m’n werk zodat ik ook daar geen plastic bekertjes nodig heb. 24Bottles maakt de flesjes van rvs maar compenseert alle CO2-uitstoot door bossen te planten. Op het flesje staat ‘-0,08’ wat betekent dat je elke keer dat je je flesje leegdrinkt 0,08 kg CO2 hebt bespaard t.o.v. een gemiddeld plastic flesje met water. Best cool!

Herbruikbare waterfles: simpel en duurzaam?

Simpel? Zeker! Duurzaam? De bijdrage per persoon is natuurlijk heel klein op je totale milieuimpact maar ik denk dat we langzaam toe moeten naar minder plastic gebruiken en wennen aan het mijden van wegwerpproducten. Dus wat dat betreft is het een mooie manier om zelf bewust te blijven van je impact, plus een cool flesje heeft een duurzaam karakter en hiermee maak je anderen ook een klein beetje bewust van hun impact op het milieu.

Bronnen:

24bottles.com
www.retulp.nl
www.meldpuntverpakkingen.nl/

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *