Ode aan tweedehands

20 november 2019

Tweedehands is fantastisch! Alles dat we nodig hebben is volgens mij al gemaakt. We moeten alleen af en toe van eigenaar wisselen 🙂
Ik hou steeds meer van tweedehands en zal je in deze blog uitleggen waarom. Wat is er duurzaam aan tweedehands spullen en kleding en waarom past het goed in een duurzame leefstijl?

Volgens mij hebben we bijna alles al. Alles wat we echt nodig hebben. Ik heb in elk geval het gevoel dat ik niks nodig heb en probeer dan ook niks meer te kopen, behalve als iets kapot gaat. En áls ik dan toch iets nodig heb, koop ik het tweedehands. Zoals je misschien weet is voor de meeste Nederlanders spullen kopen (zie blog) de meest milieuvervuilende hobby die er bestaat, zelfs meer dan vliegen of vlees eten. Dit komt omdat er in het hele productieproces ontzettend veel grondstoffen worden gebruikt, er veel vervoerd moet worden, bewerkt, gefabriceerd, ingepakt, verscheept et cetera. Wil je duurzamer leven, dan is het een fantastisch idee om de minderen in het kopen van spullen, kleding en vooral elektronica.

Er komen steeds meer duurzame merken op de markt, maar eerlijk gezegd vind ik het zelf nog vrij ingewikkeld om alleen maar duurzame merken te kopen. En ook… duur. Ik vind het wel echt top dat er mensen zijn die wel duurzame merken kopen, want daarmee stimuleer je de duurzame handel en wordt het in de toekomst hopelijk steeds meer de norm. Zelf kies ik liever voor tweedehands, dat is lekker simpel wat mij betreft.

Waarom tweedehands duurzaam is

Hoe ik het zie: als een broek door iemand gekocht wordt, zit daar een bepaalde footprint aan vast. Als hij de broek niet meer leuk vindt of niet meer past, wil deze persoon ‘m wegdoen. Of liever nog verkopen. Omdat de broek op dat moment eigenlijk ‘afval’ is, red je de broek van verbranding of recycling door hem van deze persoon over te kopen, plús je hoeft geen nieuwe broek te kopen met z’n eigen milieu-impact. Die broek tweedehands kopen is altijd duurzamer dan hem te laten recyclen omdat dat laatste energie en grondstoffen kost. Tweedehands betekent eigenlijk hoogwaardig hergebruiken.

Waar koop ik tweedehands spullen?

Hierbij een overzichtje van waar je tweedehands spullen kunt shoppen.

1. Kringloopwinkel

Onderschat niet hoeveel kringloopwinkels er zijn en hoeveel spullen ze verkopen. Van boeken tot meubels en van kleding tot elektronica. Het is wel even zoeken want de ene winkel heeft meer leuks dan de andere. Wist je trouwens dat de meeste kringloopwinkels gratis jouw spullen ophalen aan huis? Dat is nog eens een simpele duurzame daad 😉

2. Online tweedehands spullen

Er zijn ontzettend veel websites voor tweedehands spullen, waarvan de bekendste denk ik wel Marktplaats is. Lees hier de gouden Marktplaats tips om een geslaagde aankoop te doen.

Gratis spullen kun je ook heel goed via Marktplaats vinden, of via de app van Freemi.

Maar ook bijvoorbeeld bol.com biedt tweedehands spullen aan, vooral boeken. Zoek simpelweg je product op de site en kijk bij de prijs of hij ook tweedehands wordt aangeboden (ook leuk om zelf dingen te verkopen!).

3. Online tweedehands kleding

Speciaal voor kleding is er Vinted, deze website puilt uit van de kleding, er is echt zóveel te vinden hier! Probeer het eens uit!

4. Online tweedehands elektronica

Voor elektronica kun je het best zoeken op de term ‘refurbished’, want zo wordt tweedehands in die kringen genoemd. Refurbished betekent dat het apparaat is gecontroleerd, eventueel gerepareerd en vaak ook dat er garantie op zit. Kijk bijvoorbeeld op Rebuy om een nieuwe oude telefoon, tablet of koptelefoon aan te schaffen.

Maar ook bol.com biedt tegenwoordig steeds meer refurbished elektronica aan, erg handig!

Coolblue biedt enkel ’tweedekans’ producten aan. Dit zijn apparaten die teruggestuurd zijn door klanten en daarom goedkoper worden aangeboden. Écht tweedehands is het niet, maar het zit tussen nieuw en tweedehands in.

5. Een andere duurzame optie: ruilen

Je ziet ze steeds vaker ergens op de stoep: de buurtbibliotheekjes. Een klein kastje met hierin enkele tientallen boeken. De perfecte manier om duurzaam boeken te ruilen!

Ook leuk: organiseer een kledingruil met vrienden. Waar jij op uitgekeken bent, vindt iemand anders vaak nog heel leuk! En andersom. Zijn je vrienden niet te porren? Sluit dan aan bij een kledingruil die ergens in de buurt wordt georganiseerd. Ik vind ze vooral via Facebook, bijvoorbeeld bij Café De Ceuvel in Amsterdam. Daar geldt: max. 7 kledingstukken inbrengen en voor elk kledingstuk mag je iets uitkiezen.

Wat vind jij?

Koop jij al veel tweedehands? Of vind je dat juist maar ingewikkeld? Ik ben benieuwd! Of heb je misschien nog tips die ik niet genoemd heb? Laat het hieronder achter in de comments of via Facebook!

 

Deze blog bevat één of meer affiliate links, lees hier wat dat betekent.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *