Recensie ‘Permacultuur in je moestuin’ en ‘Tuin smakelijk’

21 augustus 2020

Begin je met het aanleggen van een permacultuur moestuin? Of ben je al gevorderd en wil je wat meer theorie om je moestuin nog meer vruchten te laten werpen? Er zijn twee fantastische boeken geschreven over permacultuur in je moestuin die ik eens onder de loep heb genomen: Permacultuur in je moestuin en Tuin smakelijk. Ok, er zijn veel meer boeken geschreven, maar deze twee zijn up-to-date en bevatten superveel info over permacultuur in combinatie met moestuinen. Ook wordt er ingegaan op het voedselbos.

Beide boeken gaan over permacultuur in moestuinen

De boeken lijken ontzettend veel op elkaar, ook in uiterlijk. De uitgever is dezelfde en de visuele opmaak van de boeken daardoor ook. Mooie foto’s, fijne leesbare stukken tekst en kaders.

Ook inhoudelijk zit er veel overlap in de boeken. Beide boeken richten zich volledig op het toepassen van permacultuur in verschillende vormen en groottes van moestuinen. De boeken gaan ook allebei dieper in op het voedselbos (in ‘Tuin smakelijk’ wordt het een bostuin genoemd).

Compost komt uitgebreid aan de orde en ook het maken van mulch. De boeken gaan in op veel verschillende groentes, fruitbomen, klimfruit en kruiden en hun eigenschappen. Ook het thema ‘zaden’ komt in beide boeken aan bod.

De verschillen tussen ‘Permacultuur in je moestuin’ en ‘Tuin smakelijk’

Permacultuur in je moestuin

  • Dit boek is geschreven door Amerikaanse schrijvers. Het is vertaald naar het Nederlands en ook aangepast aan ons land. Echter ontbreken daardoor de typisch op Nederland gerichte tips met betrekking tot bijvoorbeeld het klimaat of waar je iets kunt kopen.
  • Bij het lezen van dit boek was ik zelf overwhelmed door hoeveel werk alles is, hoe groots je alles moet aanpakken. Ik vind dit boek iets meer gericht op de gevorderde tuinier met grotere tuin.
  • Er wordt ingegaan op de ontwerpzones in een moestuin zodat je makkelijk zelf een ontwerp kunt maken. Ook wordt er ingegaan op verschillende microklimaten in je tuin (schaduw, zon, wind e.d.) maar niet op het Nederlandse klimaat.
  • Het boek gaat uitgebreid in op de verschillende eetbare plantensoorten maar geeft naar mijn mening weinig concrete tips over wanneer je het ene of het andere zou moeten kiezen. Voor een gevorderde tuinier is dit waarschijnlijk geen probleem.
  • Het boek is gepubliceerd in 2013 en heeft 264 pagina’s.

Tuin smakelijk

  • Dit boek is geschreven door een Nederlandse schrijver en bevat daardoor meer tips die typisch op Nederland gericht zijn. De voorbeelden uit de eigen tuinen van de schrijver kun je dan ook goed zelf overnemen.
  • Zo wordt er ingegaan op de verschillende Nederlandse grondsoorten en hoe hiermee om te gaan.
  • Ook in dit boek worden er veel eetbare plantensoorten besproken. Wat ik hierin fijn vind (voor mij als beginner) zijn de handige overzichtjes zoals: makkelijke groentes of planten die veel oogst geven.
  • ‘Tuin smakelijk’ gaat in tegenstelling tot ‘Permacultuur in je moestuin’ uitgebreid in op planten in potten, met ook hier handige overzichtjes met bijv. hoe diep de pot moet zijn voor welke groente. Voor een balkon of gewoon op je terras vlakbij huis erg handig!
  • Ook wordt het maken van compost op kleine schaal hier simpel uitgelegd.
  • Tot slot geeft dit boek handvatten voor meerdere teelten per seizoen. Met voorbeelden voor voorteelt, hoofdteelt en nateelt per groentebed.
  • Het boek is gepubliceerd in 2015 en heeft 239 pagina’s.

Conclusie

De conclusie van deze review: mijn favoriet is ‘Tuin smakelijk‘. Voor mij als beginner staan hier echt meer concrete tips in waar ik meteen mee aan de slag kan. Ook sluit de benadering beter aan op de Nederlandse context. Daarnaast vind ik schemaatjes heel fijn lezen en terugzoeken. Er wordt wat concretere informatie gegeven.

Heb je een balkon of dakterras? Kies dan zeker voor ‘Tuin smakelijk’, hier vind je ook tips over permacultuur in een kleine tuin. Ben je gevorderde tuinier? Dan denk ik dat beide boeken je prima zullen bevallen. Je zult zeker geen miskoop begaan want beide boeken zijn erg fijn!

Zelf een natuurlijke tuin aanleggen

Los van permacultuur en moestuinen zijn er nog een aantal leuke tips om je tuin duurzamer en natuurlijker te maken. Je leest ze in deze blog!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Recensie ‘Permacultuur in je moestuin’ en ‘Tuin smakelijk’

  1. Christine Vanden Herreweghe aug 22, 2020

    Dank je wel ! Goed gedaan. Ik ga tuin smakelijk kopen en eraan beginnen.