Repareren of vervangen? Nieuw is sóms beter voor het milieu!

Wat is beter voor het milieu: een nieuwe LED-lamp aanschaffen of oud peertje blijven gebruiken? Een nieuwe koelkast kopen of de oude repareren? Beter een nieuwe elektrische auto of je oude benzineauto opgebruiken?

Eerder schreef ik over de grootste milieu-impact: spullen kopen. Ik schreef dat oude spullen repareren of dingen tweedehands kopen een grote milieuwinst is. Dit geldt sowieso voor alles dat geen energie gebruikt maar ook voor het meeste dat wél energie gebruikt: smartphones, laptops, tablets… deze kun je eigenlijk altijd beter repareren dan nieuw kopen, simpelweg omdat nieuwe exemplaren niet of nauwelijks zuiniger zijn dan oude en het fabriceren van deze elektronica heel veel grondstoffen en energie kost. Ook keuken- of klusapparaten kun je het beste gewoon repareren. En áls je ze toch weggooit: geef ze aan de kringloop of breng ze naar het elektrisch afval (bijv. in de supermarkt).

Welke spullen kan ik beter nieuw kopen?

Goed nieuws voor mensen die toch heel graag shoppen: er zijn een paar dingen die je beter nieuw kunt kopen als je nog een oud exemplaar hebt.

Koelkasten en vriezers

Als je koelkast of vriezer 7 jaar of ouder is, kun je hem beter vervangen. Een nieuwe A+++ koelkast bespaart zoveel energie, dat het beter is voor het milieu. Een oude koelkast verbruikt zo’n 350 kWh (€70/jaar), een A+++ ongeveer 150kWh (of €30/jaar). Ik ben er in elk geval achter dat ik mijn koelkast beter kan vervangen! De koelkast hoeft trouwens natuurlijk niet nieuw te zijn, tweedehands is prima, zolang hij maar een A met 3 plusjes heeft 

Wasdroger

Voor wasdrogers geldt eigenlijk hetzelfde als voor koelkasten: is het label A+ (!) of lager, dan kun je hem wat betreft milieuimpact beter vervangen. De oude laat je meenemen of breng je naar het grofvuil.
Wasmachines en vaatwassers kun je echter beter laten repareren, tenzij ze echt ouder dan 12 jaar zijn.
Je kunt het allemaal nalezen op Milieu Centraal.

Lampen

We weten allemaal dat LED-lampen superzuinig zijn. Maar moet ik echt goed werkende lampen wegdoen om ze te vervangen voor LED? Het antwoord is ja. LED is 4x zuiniger dan bijvoorbeeld halogeen of gloeilampen. Halogeen en gloeilampen kun je dus altijd beter vervangen. De energie die het kost om een LED-lamp te produceren, haal je er in 300 branduren uit, oftewel 2 maanden lang elke dag 5 uur branden.
Spaarlampen zijn bijna net zo zuinig als LED, dus die kun je het beste eerst opgebruiken (en daarna alsnog door LED vervangen). Ik heb trouwens laatst een aantal LED-lampen aangeschaft, je hebt ze tegenwoordig in mooie warme kleuren dus dat is heel fijn. Let daarvoor op het aantal Kelvin van de lamp (2200K is bijv. een prettige, warme kleur, een hoger getal is wat witter licht).

Auto: beter nieuw aanschaffen of oude opgebruiken?

Kan ik beter mijn benzine-auto vervangen voor een zuinigere auto of beter de oude auto opgebruiken? Bij de auto is het verhaal een stuk complexer. Wat ik opmaak uit het verhaal van Babette Porcelijn -die de hele keten onderzocht van het maken van de auto tot het afval plus het dagelijks gebruik- is dat een (diesel of) benzineauto vervangen voor een zuinigere benzineauto eigenlijk bijna nooit zin heeft. De productie van een nieuwe auto weegt pas na vele jaren op tegen de benzinebesparing. Een oude benzineauto vervangen voor een elektrische kán milieutechnisch voordelig zijn, maar we moeten niet vergeten dat het maken van een elektrische auto veel verborgen impact heeft. Zo zijn er schaarse metalen nodig voor het maken van de batterij wat zorgt voor mijnbouw en allerlei uitstoot aan de andere kant van de wereld. Als de auto niet op groene maar gewoon op grijze stroom rijdt, verplaatsen we bovendien de uitstoot alleen maar naar de kolencentrales. De productie van een elektrische auto is in elk geval bijna 2x schadelijker voor het milieu dan de productie van een gewone auto. Ik kan geen antwoord geven op de vraag wanneer je je benzineauto het best kunt verruilen voor een elektrisch exemplaar, maar onthoud dat een elektrische auto niet heel veel beter voor het milieu is, eigenlijk pas na jaren veel kilometers rijden.

Dus voor het gemak kun je het houden op zo min mogelijk auto rijden (het liefst natuurlijk helemaal niet), de autobanden geregeld oppompen en zuinig rijden… 😉

Apparaten repareren: hellup!

Ben je zelf niet zo handig met het repareren van je boor of blender? Ga dan bijvoorbeeld eens naar een Repaircafé, waar ze gratis en voor niks jouw apparaten maken. Smartphones e.d. doen ze trouwens meestal niet, maar daar heb je genoeg andere opties. If you’re feeling lucky, kijk dan ook eens op YouTube voor filmpjes die helpen een apparaat uit elkaar te halen en repareren.
Waar ik zelf gefrustreerd van raak, is apparaten die speciaal zo ontworpen zijn dat je ze niet kán repareren. Dat je ze niet uit elkaar kan halen zonder iets kapot te maken, bijvoorbeeld sommige smartphones. Of een ander voorbeeld: elektrische tandenborstels! Wist je dat de accu van elektrische tandenborstels gewoon een AA batterij is? En dat als je die zou vervangen, je tandenborstel het meestal weer doet? Maar deze zijn zo ontworpen dat je tandenborstel kapot gaat als je dat probeert of dat er een soldeerbout aan te pas moet komen om hem weer in elkaar te zetten… De duurzame gedachte is echt ver te zoeken hier. Na lang zoeken heb ik één duurzame tandenborstel gevonden die vervangbare batterijen heeft (link), en hij kost maar 12 eurootjes.
Advies wanneer je iets nieuws koopt is dus om er op te letten dat hij te repareren heeft, dat de schroefjes zichtbaar zijn om hem uit elkaar te halen of dat er een goede reparatieservice is.

Aan de slag

Nu ik in deze materie gedoken ben, weet ik wat mij te doen staat: mijn resterende halogeenlampen vervangen (dat is op zich een piece of cake) en eens uitkijken naar een nieuwe koelkast. Yes, kan ik toch met een goed gevoel weer eens wat nieuws kopen! 😀
En eh… mijn tandenborstel is ook aan het eind van z’n leven dus ik ga dat mooie duurzame exemplaar aanschaffen. Ik zie hem zelfs ongebruikt tweedehands voor €5. Wie zegt dat duurzaam leven duur is…? 🙂

 

Bronnen:

www.essent.nl/
De verborgen impact – Babette Porcelijn
www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/
www.milieucentraal.nl/energie-besparen/
https://programma.bnnvara.nl/

2 thoughts on “Repareren of vervangen? Nieuw is sóms beter voor het milieu!

  • Reply Jan verburg oktober 24, 2018 at 9:04 pm

    Leuk vlot geschreven en begrijpelijk.

    • Reply Robin oktober 24, 2018 at 10:03 pm

      Dankjewel Jan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *